Vrati se
Large 1dc1cecf a1dc 4d36 9abd 1dc23b923ab0

Prošloga tjedna u studijsko-edukativni posjet Osijeku došle su nam nastavnice i učenici/ce Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje i Prve riječke hrvatske gimnazije.

Ove dvije škole dobitnice su priznanja Mirotvorna škola 2022. koje dodjeljuje Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, unutar Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava Krunoslav Sukić.

Ovo priznanje svjedoči o angažmanu ovih škola u promicanju mirotvorstva, kulture nenasilja, solidarnosti i suradnje. One nisu samo škole, nego zajednice koje aktivno potiču uključenost mladih u društvo te promoviraju vrijednosti mirotvorstva.

Mir je u našim rukama tema je programa studijskog posjeta, a zamišljen je kao vjetar u leđa, dodatno ohrabrenje, osnaživanje, motivacija i povezivanje škola koje njeguju mirotvorstvo.

Program je i ove godine podržao Grad Osijek pa smo tako imali čast sudjelovati u tradicionalnom prijemu kod osječke dogradonačelnice Jasenke Crnković, gdje su učenici i nastavnici predstavili rad i djelovanje svojih škola. Osim toga, sudionici su imali priliku i bolje upoznati naš grad. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka, istraživali su povijest osječke Tvrđe i proveli ugodnu vožnju osječkom promenadom, zahvaljujući Gradskom Prijevozu Putnika i biciklima koje su omogućili učenicima. Učenici i nastavnici upoznali su se i s aktivistima inicijative mladih Mladforma, koji su podijelili svoja iskustva o volontiranju, radu u zajednici i važnosti proaktivnog djelovanja prema donositeljima političkih odluka u lokalnoj zajednici kroz dijalog i suradnju. Sljedeći dan smo proveli u Vukovaru gdje smo posjetili Muzej vučedolske kulture, Memorijalno mjesto Domovinskog rata – Spomen dom Ovčara i razgovarali o obnavljajućoj pravdi iza rata. Također smo se upoznali s mladima iz Vukovara i razmijenili iskustva o izgradnji mira i zajedništva. Dan smo završili neformalnim druženjem uz kviz znanja u Barcelona pubu, a ovo putovanje nas je podučilo važnosti razumijevanja, suradnje i dijaloga među mladima i dalo nam priliku širiti mirotvorne vrijednosti.