Vrati se
Large 81b99e12 3fee 4cf9 b752 f20bec612f37

Projekt ”Osnažimo se za promjenu”

 

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s Romskim resursnim centrom Darda osmislio je projekt usmjeren na institucionalnu održivost i osnaživanje na osobnoj i organizacijskoj razini.
Projekt pod nazivom ”Osnažimo se za promjenu” sufinanciran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske.
Cilj projekta je osigurati inkluzivno i što kvalitetnije obrazovanje za djecu romske nacionalnosti koja su, nažalost, marginalizirana skupina u Republici Hrvatskoj.

Poučeni dosadašnjim iskustvom i suradnjom, projekt smo
osmislili u skladu s ciljevima Poziva razvoja civilnog društva te jačanja kapaciteta OCD-a koji obuhvaća rad u područjima socijalnog uključivanja i obrazovanja, podršku i edukaciju u navedenim područjima, a koji je specifično usmjeren za rad s ranjivom skupinom djece – pripadnicima romske nacionalne manjine.

Kontekst i cilj projekta:

Tijekom pandemije uzrokovane COVID – 19 virusom pogoršane su već postojeće obrazovne i društvene nejednakosti u regiji. Sve je vidljivija razlika između djece koja dolaze iz obitelji s nižim primanjima; iz ruralnih područja sa slabom infrastrukturom; djece iz etničkih manjina; djece s teškoćama u razvoju; djece migranata i izbjeglica i sl. Na lokalnoj razini Osječko-baranjske županije vidljiv je problem uključenosti u sustav obrazovanja djece romske nacionalne manjine koja su marginalizirana skupina i susreću se s raznim poteškoćama koje su sada još i veće.

Upravo je zato glavna aktivnost projekta razvijanje digitalnog alata
”Veliki brat, Velika sestra” za pomoć u učenju djeci romske nacionalnosti i obučavanje zaposlenika prijavitelja i partnera kao i volontera za korištenje istog.
Osnovna ideja samog online alata “Veliki brat, velika sestra” je stvoriti centralno online mjesto gdje će se moći kontinuirano stvarati i proširivati baza znanja
s relevantnim informacijama za djecu romske nacionalnosti. Kako bi se naučeno znanje moglo lakše usvajati, kroz nekoliko različitih tipova online interaktivnih oblika učenja korisnicima će se omogućiti da na lak, zabavan i igriv način uče sadržaj. Završno, kroz sam alat korisnici će moći direktno i anonimno komunicirati s volonterima te slati upite ili adresirati problem s kojim se suočavaju.

U razvoju i izradi alata, uz projektne partenere, sudjeluje i osječka tvrtka Bamboo Lab, a važno je napomenuti kako će alat zasigurno biti inovacija na području
Republike Hrvatske, jer za djecu romske nacionalnosti nije osmišljeno ništa slično.

https://osnazimo.centar-za-mir.hr/?fbclid=IwAR3bJQ_XxKC1lktRwg9pSrxbLVdxfc9pN58LY4BLgXWffTi5CcU4_HNoJjg