Vrati se
Large 892ccdbd 5e89 44bc 892b f55d14f8b1a4

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2022.

S radošću objavljujemo da će zahvala i proslava ovogodišnjih laureata biti u svečanom foajeu HNK u Osijeku 8. prosinca u 12 sati.

Laureate će pozdraviti: dr.sc. Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka, Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Nj. E. G. Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Republike Italije, Nj. E. dr. Hendrik Jan Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske

Ovogodišnji dobitnici i dobitnice su:
Đordana Barbarić i Mate Uzinić (Nagrada); nositeljice inicijative Pravo svakog djeteta na besplatan školski obrok (Priznanje), Mirela Čavajda i Vanja Jurić (Priznanje), Semih Huseyin Adigüze (Priznanje); Ivo Goldstein (Priznanje KNJIGA GODINE), Goran Gatalica (Priznanje KNJIGA GODINE); Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje (Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA) i Prva riječka hrvatska gimnazija (Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA).

Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2022.

dodijeljena je sa zahvalnošću
Mati Uziniću – nadbiskupu Riječke nadbiskupije za izuzetan doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji; za nastup i riječi koje liječe i prelaze ideološke granice i polarizaciju pokazujući kako je moguće nadilaziti pojednostavljeno, dualističko razmišljanje i dodirnuti srce složenosti, razviti empatičnu svijest i izbjeći imenovanje i optuživanje drugih i drugačijih.

Đordani Barbarić – posvećen hod uz i s beskućnicima, siromašnima, starijim osobama te djecom i mladima s problemima u ponašanju i sa svima drugima koje su država i društvo zaboravili, dajući im ljubav i dostojanstvo i boreći se ustrajno i hrabro za njihova prava.

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ 2022.

dodijeljena su sa zahvalnošću nositeljicama i nositelju inicijativa:
Mireli Čavajdi i Vanji Jurić – svojim hrabrim mirnim otporom nemilosrdnom institucionaliziranom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale su snagu nenasilnog djelovanja i potakle društvenu solidarnost.

Inicijativi „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ – za uspješno povezivanje stručne i građanske zauzetosti koja je rezultirala uvođenjem školskog obroka djeci u svim osnovnim školama Hrvatske. Doprinos je to zdravlju i razvoju sve djece, a pridonosi jednakosti i socijalnoj uključenosti te izbjegavanju stigmatizacije, siromašne i djece u riziku od siromaštva u nastavi.

Semihu Huseyinu Adıgüzel – studentu u statusu azilanta (iz Turske) za uključivo, kreativno, nenasilno zalaganje za očuvanje osobnog integriteta i integraciju te za postignuća kojima su unaprijeđene mogućnosti za visoko školovanje osobama u statusu azila.

Priznanje za KNJIGU GODINE 2021./2022.
dodijeljeno je sa zahvalnošću
Ivi Goldsteinu za istraživačko – dokumentarno djelo „Antisemitizam u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do danas, Fraktura, 2022. Ovim djelom autor hrabro pridonosi borbi za povijesnu istinu držeći je važnim dijelom strategije za očuvanje mira u svijetu i postignutog stupnja svijesti o ljudskim pravima, kao temelju suvremene civilizacije i demokracije.

Goranu Gatalici za zbirku haiku poezije „Noćni jasmin/Night jasmine “, Stajer-graf, 2022. na kojoj su, kao na mirovnom poduhvatu, surađivali muškarci i žene iz različitih kultura. Ova poezija je blagotvorna jer vraća svijest o povezanosti čovjeka i prirode – da je povezanost prisutna, važna, život sam i u naizgled potpunoj razjedinjenosti ratom, patnjama izbjeglica, klimatskim promjenama, smrću – i kako je u njoj dobro, radosno i mirno.

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2022
dodijeljeno je sa zahvalnošću dvjema školama

Učenicima i učiteljima Srednje škole „Bartola Kašića“ Grubišno Polje
zato što su primjer kolektiva koji polazi od stajališta da je važno njegovati dobre međuljudske odnose, jačati osobni i kolektivni kapacitet za nenasilnu transformaciju sukoba i prevenciju nasilja. Malim koracima stvaraju okruženje pogodno za podučavanje, osobni razvoj i suradnju, učenje o slobodi, ravnopravnosti i solidarnosti u zajednici unutar i izvan školskog života.

Učenicima i učiteljima Prve riječke hrvatske gimnazije
Zato što su primjer otvorene i hrabre i učeće zajednice za mir koja svoj utjecaj prelijeva na svoju lokalnu zajednicu i puno šire. Prepoznatljivi su po obrazovnim inovacijama i osnaživanju mladih na aktivno sudjelovanje i participaciju u kulturnom i društvenom životu Rijeke.