Vrati se
Large 9d7f4efa 5967 486a aa1f 8d4b710be6db

Potaknuti nedavnim događajima u osječkoj tvrtki Drava International ovim putem želimo upozoriti na nepovoljan položaj stranih radnika zaposlenih u navedenoj tvrtki. Požar koji je progutao tisuće kvadrata plastike nije samo lokalni incident, nego alarmantni podsjetnik na potrebu za zaštitom sigurnosti građana i radnika kao i na važnost promicanja etičkih i pravednih praksi u poslovanju. Naše misli su s obiteljima, građanima Osijeka i radnicima koji su suočeni s posljedicama ovog incidenta.

Naime, prema informacijama kojima raspolaže Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, a kao udruga ovlaštena za pružanje besplatne pravne pomoći, u tvrtki je trenutno zaposleno 117 stranih radnika i to 116 nepalskih državljana i 1 indijski državljanin. Radi se o državljanima trećih zemalja koji su u statusu radnika s odobrenom dozvolom za boravak i rad sukladno Zakonu o strancima. Sukladno pozitivnim zakonskim propisima poslodavac koji zapošljava strane radnike u navedenom statusu je u obvezi osigurati smještaj i hranu za njih. Navedeni radnici su prije i za vrijeme izbijanja požara bili smješteni u krugu tvornice u mobilnim smještajnim jedinicama. Jutro nakon izbijanja požara svi radnici su autobusima premješteni u sportsku dvoranu Jug II gdje se nalaze i danas. Prema informacijama kojima raspolažemo, radi se o privremenom smještaju koji je neadekvatan za duži boravak. Prvenstveno iz razloga što su svi radnici smješteni u jednom prostoru, nemaju dovoljno stolova i stolica koje koriste za dnevne obroke, nemaju perilice i sušilice  za rublje što im dugoročno predstavlja problem.

Sukladno Pravilniku o boravku državljana trećih zemalja u RH (NN 20/22) u članku 47. i 48. propisano je koji je primjereni smještaj za sezonske radnike te koji su uvjeti smještaja radnika, dok je u čl. 28. Zakona o radu propisano da je poslodavac u obvezi voditi računa o zaštiti života, zdravlja i ćudoređa te vjeroispovijesti radnika ukoliko ima obvezu osiguranja njihovog smještaja i prehrane. Prema našim saznanjima Državni inspektorat ne kontrolira ili ne kontrolira u dovoljnoj mjeri poštivanje navedenih odredbi. Takve prakse nisu samo neetičke, nego i nespojive s temeljnim vrijednostima ljudskih prava.

Ukazujemo na to da navedeni radnici, ukoliko izgube radno mjesto, gube i dozvolu boravka u Republici Hrvatskoj te ukoliko odmah ne pronađu novog poslodavca koji će pokrenuti zakonsku proceduru ishođenja dozvole za boravak i rad, oni postaju „nevidljivi radnici“ bez ikakve zaštite i prava, a većina njih i bez dovoljno novčanih sredstava da se vrate u svoju zemlju iz koje su došli, primjerice Nepal koji je udaljen od Hrvatske više od 6 tisuća kilometara.

Apeliramo na nadležna tijela da stranim radnicima zaposlenim u tvrtki Drava International  osiguraju adekvatne uvjete za dostojanstven smještaj, vodeći računa o njihovom statusu i marginaliziranom položaju. Također, apeliramo da  ih pravodobno i cjelovito informiraju o trenutnoj situaciji na njihovom materinjem jeziku, budući se radi o osobama koje ne govore hrvatski jezik, niti dobro vladaju engleskim jezikom. Preuzimanje odgovornosti za ovaj događaj nije samo moralna obveza, nego i ključni korak prema osiguranju da se slični incidenti ne ponove u budućnosti. Sigurnost građana i radnika mora uvijek biti na prvom mjestu bez obzira na okolnosti.