Vrati se
Large bc323180 0e03 4716 96e8 2d16061db440

Analitičko izvješće s rezultatima HS-SAT-a i ontologija govora mržnje u Hrvatskoj

Predstavljamo vam Nacionalno izvješće koje smo izradili u sklopu provedbe projekta LEAD-Online – “Learn, Engage, Act: Digital Tools to Prevent and Counter Hate Speech Online” financiranog CERV-2021-EQUAL programom.

Nacionalno izvješće izradili smo na temelju rezultata dobivenih putem višejezičnog online alata za samoprocjenu govora mržnje (HS-SAT). Alat pomaže osvijestiti koristi li se, svjesno ili nesvjesno, govor mržnje u svakodnevnom životu. S ovim alatom ispitanici su mogli procijeniti svoju razinu svijesti o govoru mržnje na internetu; kako prepoznati sadržaj pun mržnje; tko su žrtve i počinitelji; kakav je utjecaj mržnje izražene na internetu prema ljudima; znaju li kako odgovoriti na sadržaj pun mržnje.

U ispitivanju je sudjelovalo 981 ispitanika, od toga 844 mladih do 19 godina i 137 starijih od 19 godina. Najveći postotak mladih osoba koji su izjavili da su čuli za govor mržnje i govor mržnje na internetu je u Hrvatskoj (92,2%), a većina mladih se slaže da treba imati ograničenja u izražavanju mišljenja o drugima na internetskim kanalima. No, ono što je zabrinjavajuće je što je većina mladih ispitanika (25,2%) izjavila da bi ignorirali poruku mržnje jer ih ne bi bilo briga.

Vrijeme je da to promijenimo i shvatimo ozbiljnost sadržaja koji izaziva mržnju na internetu i njegov utjecaj na ljude.

Više o projektu: https://www.lead-online.eu/

LEAD-Online partneri su:

ASSOTSIATSIA ZA RAZVITIE NA SOFIA | Bugarska

FORMA.AZIONE SRL | Italija

CENTAR ZA MIR, NENASILJE I LJUDSKA PRAVA – OSIJEK | Hrvatska

Asociatia Divers | Rumunjska

FUTURE NEEDS MANAGEMENT CONSULTING LTD | Cipar

HELLENIC OPEN UNIVERSITY | Grčka

ZARA – ZIVILCOURAGE UND ANTI-RASSISMUS ARBEIT | Austrija

###

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI

“Financira Europska unija. Izraženi stavovi i mišljenja su isljučivo stajališta autora i ne odražavaju stavove Europske unije. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”

LEAD-Online_Nacionalno izvješće