Novi pristupi memorijalizaciji

Trajanje
17.07.2023. - 30.09.2024.

Opis projekta

Inicijativa ima za cilj promovirati novi pristup usmjeren na žrtve u obilježavanju ratnih stradanja stanovništva tijekom 1990-ih kroz narativne i likovne radionice uz psihološku podršku za članove obitelji srpske nacionalnosti iz Republike Hrvatske. Javnosti bi se predstavili novi načini memorijalizacije kroz video priče o žrtvama, javna događanja, te studijski posjet grupe mladih iz Srbije u Osijeku i Vukovaru u Hrvatskoj, posvećen uvođenju memorijalizacije ratnih stradanja na ovim prostorima.

Ciljne skupine projekta bit će izbjeglice i članovi obitelji ubijenih i nestalih osoba srpske nacionalnosti iz Republike Hrvatske koji danas žive u Republici Srbiji, kao i osobe hrvatske nacionalnosti iz Republike Srbije koje su bile proganjane tijekom 1990-ih. Uz priče o stradanju koje će biti ovjekovječene kroz literarne i likovne radove i video priče, priče o primjerima međunacionalne solidarnosti i pomoći koji su zabilježeni u Srbiji i Hrvatskoj tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su susjedi i sugrađani različitih nacionalnosti pomagali jedni druge, bit će dokumentirani i objavljeni.

Memorijalizacija u obliku predviđenom ovim projektom omogućit će široj javnosti upoznavanje ratnih stradanja iz prošlosti iz ugla žrtava. Na taj način pridonosi se osvješćivanju javnosti o ratnim stradanjima stanovništva, ali i izgradnji kulture sjećanja koja u fokus stavlja osobnost žrtve. Ovakvim pristupom u javnosti se razvija osjećaj empatije prema žrtvama, ali istovremeno i otpornost na nacionalističke narative koji manipulirajući događajima iz prošlosti nastoje potaknuti i održati međunacionalno nepovjerenje i netoleranciju u sadašnjosti kao dobro.

Partneri:

  • Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis" (projektni koordinator)
  • Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza”
  • Vojvođanski Građanski Centar